Search here...
TOP
Gotuje Inspiruje

Syrop z cebuli

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • ok 150 g miodu*

Opcjonalnie do smaku:

  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • imbir
  • przyprawy: cynamon, goździki, anyż

*alternatywnie zamiast miodu można użyć cukru (jeśli np. dziecko ma uczulenie na miód).

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w grube plastry. W wyparzonym i wysuszonym słoiku układać warstwami: plastry cebuli, maliny, miód. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce (w sezonie grzewczym może być na grzejniku) aż cebula puści sok. Syrop jest gotowy do pożycia po ok 3-4 h. 

Przechowywanie:

Gotowy syrop odcedzić, przelać do szklanego pojemnika (butelka/słoik), szczelnie zamknąć/zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu lub w lodówce. Tak przygotowany syrop można przechowywać nawet 2 tygodnie.

Właściwości:

Syrop z cebuli to sprawdzony lek na przeziębienie, kaszel i wzmocnienie odporności. Cebula zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP, A oraz C. Ten zestaw bardzo silnie działa w przypadku infekcji dróg oddechowych – pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, a także wspomaga organizm w walce z patogenami. Zwalcza wirusy i działa stymulująco na układ immunologiczny. Dzięki witaminie C organizm produkuje więcej interferonu walczącego z zakażeniem, a ponadto wytwarza więcej komórek odpornościowych. Syrop z cebuli na kaszel posiada także wysoką zawartość żelaza przydatnego w walce z anemią. Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wspomaga odzyskiwanie zdrowia i zabija bakterie. Zawarte w nim związki siarki, magnezu i błonnika pokarmowego mają dobroczynny wpływ na organizm także poza okresem choroby.

Dawkowanie:

Dorośli i dzieci powyżej 6 r.ż. : 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
Dzieci od 1 do 6 r.ż. – 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

«

»

4 COMMENTS

  • Kamcia

    Przepyszny syrop! Od razu chętniej się pije z dodatkiem malin. Świetny pomysł, jak wszystkie na tym blogu ;D
    Pozdrawiam autorkę :*

    • Veroni Que
      AUTHOR

      O tak, maliny znacznie poprawiają smak ☺️ Dziękuję bardzo! I również ślę pozdrowienia, szczególnie w tak trudnym dla wszystkich czasie one mają większą moc ❤️

    • Ania

      Syrop z cebuli oczywiście też robiłam 😁

  • Ula

    Syrop taki „must have” na jesienne dni 🙂
    Sprawdzony i skuteczny 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram @veroni_que_
Please check your feed, the data was entered incorrectly.