Mus z dyni to podstawa do wielu jesiennych dań – na jego bazie przygotowuję krem z dyni, pierogi, gnocchi, sernik z dyni, kawę Pumpkin Latte i wiele innych pysznych dań. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego można go mrozić lub pasteryzować, dzięki czemu możemy korzystać z dobrodziejstw dyni cały rok.
i wiele innych pysznych dań. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego można go mrozić lub pasteryzować, dzięki czemu możemy korzystać z dobrodziejstw dyni cały rok.
Do przygotowania musu polecam Wam odmianę dyni hokkaido – moim zdaniem to najpyszniejsza odmiana, posiadająca najwięcej witamin i zdrowotnych właściwości, a do tego wszystkiego to jedyna dynia, której nie trzeba obierać J
Przygotowanie:
Dynię umyć, pokroić na półksiężyce i wydrążyć środek z pestkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do miękkości (hokkaido ok 40 min) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (góra–dół).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i poczekać aż dynia ostygnie. Jeśli mamy dynię hokkaido, to wszystko blendujemy i mus jest gotowy. Jeśli zaś mamy inną odmianę dyni – należy na tym etapie łyżką oddzielić miąższ od skóry i zblendować sam miąższ.
Tak przygotowany mus można zamrozić, pasteryzować w słoiczkach lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Przykładowe dania na bazie musu:
Więcej inspiracji na jesienne dania znajdziecie na moim kulinarnym profilu na Instagramie: https://www.instagram.com/instagotowanie/
1 COMMENT
Ania
5 lat agoRobiłam , pycha i zupka tak samo 😊