
Składniki:
- 200 g ryżu
- 500 g mięsa mielonego (u mnie rostbef wołowy i łopatka wieprzowa)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia (nie za gruba, żeby nie było pestek)
- mozzarella w kostce (ew. gouda lub cheddar)
- 1 butelka passaty (lub słoiczek przecieru pomidorowego)
- przyprawy i zioła do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować al. dente, w osolonej wodzie.
Sos bolognese: Na łyżce oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Jak się cebula zeszkli, to dodać mięso mielone i smażyć ok 5 min., ciągle mieszając. Dodać passatę (lub przecier pomidorowy) i wszystko razem smażyć kolejne 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, papryką słodką, papryką ostrą, suszoną cebulą i ziołami prowansalskimi.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo: ryż, sos bolognese, cukinię pokrojoną w cienkie plasterki, potarty ser.
Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. (termoobieg).

Leave a Comment