Search here...
TOP
Gotuje

Zapiekanka bolognese z cukinią

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie rostbef wołowy i łopatka wieprzowa)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia (nie za gruba, żeby nie było pestek)
  • mozzarella w kostce (ew. gouda lub cheddar)
  • 1 butelka passaty (lub słoiczek przecieru pomidorowego)
  • przyprawy i zioła do smaku

Przygotowanie:

Ryż ugotować al. dente, w osolonej wodzie. 
Sos bolognese: Na łyżce oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Jak się cebula zeszkli, to dodać mięso mielone i smażyć ok 5 min., ciągle mieszając. Dodać passatę (lub przecier pomidorowy) i wszystko razem smażyć kolejne 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, papryką słodką, papryką ostrą, suszoną cebulą i ziołami prowansalskimi. 

W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo: ryż, sos bolognese, cukinię pokrojoną w cienkie plasterki, potarty ser.

Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. (termoobieg).

«

»

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More