Search here...
TOP
Gotuje

Szarlotka w słoiku

Składniki:

  • musli lub kruche/owsiane ciasteczka (u mnie musli z jabłkiem i cynamonem)
  • jabłka prażone (u mnie ze słoika)
  • krem opcja 1: ser twarożkowy mielony (może być z wiaderka)
    krem opcja 2: 100 g mascarpone + 100 ml śmietanki 30%
  • 1 op. śmietan-fix
  • do smaku: cukier, cynamon, cukier puder

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kremu – jeśli wybrałeś opcję nr 1, wystarczy krótko zmiksować ser z łyżką cukru pudru i śmietan-fix’em.
Jeśli natomiast wybrałeś opcję nr 2 – schłodzone mascarpone i schłodzoną śmietanę krótko miksuj do połączenia składników, dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj jeszcze ok 1 min., po czym dodaj śmietan-fix i miksuj jeszcze 2 min (do pojawienia się “wzorków” na śmietanie).

W słoiczku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami:
– musli (lub zblendowane ciasteczka),
– jabłka prażone* z cynamonem,
– krem

Całość posypać lekko cynamonem i opcjonalnie – udekorować owocami leśnymi i listkiem mięty.

Tip: ten deser może mieć wiele wariacji, np. szarlotka na ciepło z lodami (słoiczek z musli i jabłkami podgrzewamy w mikroralówce, następnie dodajemy lody waniliowe i krem).

* jabłka prażone można przygotować samodzielnie:
świeże jabłka obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki i smażyć na patelni aż będą półmiękkie i puszczą sok. Posłodzić do smaku i doprawić cynamonem.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na moim koncie na Instagramie: Instagotowanie

«

»

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More