
Masa czekoladowa
Składniki:
• 1 kostka masła (200 g)
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
• 200 g cukru
• 3 jajka
• 135 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Masa serowa
Składniki:
• ½ kg twarogu z wiaderka (lub w kostce trzy razy zmielony)
• 100 g cukru białego
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego)
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 100 ml śmietanki 30% (lub 36%)
Przygotowanie:
Masa czekoladowa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub mikrofali na 1 min), ostudzić i dodać pozostałe składniki. Zmiksować ok 1 min. na gładką masę.
Masa serowa: wszystkie składniki zmiksować.
Dużą blachę lub tortownicę (25 cm) wysmarować masłem i na jako pierwszą warstwę ułożyć 1/2 masy czekoladowej, a później na przemian wykładać masę serową i czekoladową, mieszając je delikatnie. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pod koniec pieczenia (ok 10 min przed końcem) na wierzch ciasta wyłożyć maliny, delikatnie „wbijając” je w ciasto.
Uwaga: jeśli macie małą blachę (np. 25×25) musicie wydłużyć czas pieczenia. Im wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia.
Leave a Comment