Search here...
0
TOP
Gotuje

Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula 
• 1 ząbek czosnku
• 2 jajka
• 1 łyżka mąki pszennej
• sól, pieprz (po ok. ½ łyżeczki)
• gałka muszkatołowa (szczypta)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawić na sicie lub ręcznie odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać drobno poszatkowaną lub startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić lekko olejem i układać po 1 łyżce ciasta, formując płaskie placki. Piec ok 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 230 st. (termoobieg). Upieczone placki podawać z ulubionymi dodatkami (np. śmietana, łosoś, sos koperkowy, sos pieczarkowy) lub przyrządzić z nich placki po węgiersku z gulaszem.

«

»

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Please check your feed, the data was entered incorrectly.