
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 jajka
• 1 łyżka mąki pszennej
• sól, pieprz (po ok. ½ łyżeczki)
• gałka muszkatołowa (szczypta)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawić na sicie lub ręcznie odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać drobno poszatkowaną lub startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić lekko olejem i układać po 1 łyżce ciasta, formując płaskie placki. Piec ok 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 230 st. (termoobieg). Upieczone placki podawać z ulubionymi dodatkami (np. śmietana, łosoś, sos koperkowy, sos pieczarkowy) lub przyrządzić z nich placki po węgiersku z gulaszem.


Leave a Comment