Search here...
0
TOP
Gotuje

Naleśniki budyniowe

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

• 2 szkl. mąki pszennej
• 1 szkl. mleka
• 1 szkl. wody gazowanej
• 2 jajka
• 50 g masła (lub 4 łyżki oleju)
• 1 op. budyniu waniliowego
• 2 łyżeczki cukru z wanilią (ew. wanilinowego)

Masa serowa:
• 250 g twarogu z wiaderka (może być zwykły twaróg trzykrotnie zmielony)
• 1 łyżka cukru z wanilią (ew. cukru wanilinowego)
• 2 łyżki zwykłego cukru

Przygotowanie:
Masło roztopić (ja to robię w mikrofalówce na 30 sek.) i zmiksować z pozostałymi składnikami ciasta na jednolitą masę tak, by nie było żadnych grudek. Jeśli lubicie puszyste naleśniki, polecam oddzielić białka jaj i zmiksować je osobno na sztywną pianę, a na koniec delikatnie dodać do masy naleśnikowej. Ciasto nakładać chochelką na rozgrzaną, lekko natłuszczoną masłem patelnię. Smażyć do zarumienienia z obu stron. 

Składniki na masę serową zblendować i układać na usmażonych naleśnikach. Do masy można dodać ulubione owoce. W zasadzie naleśniki są już gotowe do podania, ale ja je jeszcze lekko podsmażam na masełku, by były chrupiące i bardziej maślane 🙂

«

»

2 COMMENTS

  • Kinga

    Naleśniki , hmmm mój mąż powinien nosić Cię na rękach. Dzięki Tobie nauczyłam się go robić, co jakiś czas zaglądam po przepis (bo , po co się go nauczyć na pamięć 😂)

    • Veroni Que
      AUTHOR

      Wooohooooo! Ale się cieszę, że zajadacie się całą rodzinką 😍 Smacznego ☺️

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Please check your feed, the data was entered incorrectly.