Search here...
TOP
Gotuje

Nadziewane zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków (do zapiekania)
  • 0,5 kg ziemniaków (na puree)
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 1 mozzarella (kulka)
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kilka liści bazylii 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 serek topiony (typu ementaler) 
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Duże ziemniaki wyszorować i podgotować (ok 20 min) ze skórką.

Puree: Pozostałe ziemniaki obrać, pokroić na małe kostki i ugotować do miękkości w wodzie z mlekiem (1:1), solą, grubym plastrem boczku i łyżeczką gałki muszkatołowej. Ziemniaki odcedzić i przełożyć do dużej miski. W międzyczasie w mikrofali (1 min.) podgrzać w kubku śmietankę i serek topiony, a na patelni podsmażyć 1 cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i 10 dag drobno pokrojonego boczku. Masę serowo–śmietanową przelać do ziemniaków, dodać masło, przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkat.) i zblendować na gładkie puree. Po zblendowaniu dodać podsmażone skwarki boczku i cebulkę i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Skwarki: pozostałą cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę/paski i podsmażyć na patelni.

Caprese: mozzarellę i pomidora pokroić w grube plastry.

Z podgotowanych dużych ziemniaków odkroić górny plaster, wydrążyć lekko środek i faszerować każdy ziemniak innym nadzieniem: puree, skwarki, caprese.

Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 

«

»

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More