Search here...
0
TOP
Gotuje

Ciasto na pizzę

Idealnie cienkie, elastyczne i pyszne ciasto na pizzę bez żmudnego wyrabiania i zaczynu… Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Łapcie przepis na bardzo szybkie i idealne (w opinii mojej i moich bliskich) ciasto na pizzę:

Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 1 opakowanie (7g) suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
• łyżeczka soli
• płaska łyżka cukru
• szklanka ciepłej wody
• 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce (ciasto ma być sprężyste, lekko klejące), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok 60 min na blacie lub 30 min w piekarniku rozgrzanym do 50 st.)
Sos: na patelni podsmażyć 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku i pomidory z puszki (opcjonalnie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego). Doprawić solą, pieprzem i bazylią i smażyć do odparowania płynu. 

Ciasto podzielić na 3 cześci i z każdej (dłońmi!) wyrobić cieniutki placek (środek bardzo cienki, brzegi ciut grubsze). Na ciasto nałożyć sos i ulubione dodatki. Piec 7–8 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. (termoobieg). Smacznego 😘

Z tego przepisu wychodzą 3 duże pizze, składniki można zmniejszyć proporcjonalnie, wg potrzeb.

«

»

3 COMMENTS

  • pati_mama_byc

    Robiłam na tym cieście pizzę 🍕, wyszła pyszna😊

    • Veroni Que
      AUTHOR

      Bardzo się cieszę, że smakowała! Ja już przetestowałam mnóstwo przepisów i ten zawsze jest u mnie nr 1 😍

  • Ula

    U mnie wychodzą dwa kawałki na te blaszki co posiadam. Ciasto pycha- nie ma już u mnie kupnego spodu do pizzy 🙂 palce lizać 🤤🤤

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @veroni_que_

Please check your feed, the data was entered incorrectly.